söndag 7 augusti 2011

Tripp till norra Dalarna

Rosgården Wij
Med kort varsel drog vi iväg på en korttur till norra Dalarna och Mörkret. Under min barndom hörde Mörkret till på sommaren, men nu var det 10 år sedan jag sist var där. Körde upp från Grisslehamn via Gävle där en krok gjordes förbi Ockelbo och Wij trädgård. Njöt av odlingarna och den goda buffén som serveras där. Samlade lite ideer för mina odlingar inför kommande säsonger..

Fjällsjö vid Fulufjällets fot
Mörkret i norra Dalarna är fjällvärlden i en lättåtkomlig version. Bra vandringsleder i Fulufjällets nationalpark som även den utan någon fjällvana kan gå och få bra utbyte av. Man kommer nära fjället med bil och man har lagt ned mycket energi på att göra de mest trafikerade lederna lättvandrade. Tyvärr får man numera flyga över området vilket lite stör tystnaden. Här var tidigare flygfri zon. Ett av Sveriges björnrikaste områden, men björn ser man inte ofta. Däremot kan man med lite tur se välvuxna älgar och mycket annat vilt.

Döda granar mot en hotande mörk himmel i Göljån
Inom Fulufjällets nationalpark ligger  ochs Göljåns dalgång som i Augusti 1997 helt förändrades efter ett dundrande åskväder som släppte ifrån sig ca 400 mm regn och orsakade en flodvåg i åns dalgång som svepte med sig allt. Jord, stenar massor av stora träd som sedan blev enorma brötar med virke. En oas för insekter som lever på död ved. Den skog som inte drogs med i flodvågen fick barken avskavd och rötterna täckta med tjocka slam och stenlager som dödade dem. Efter 14 år börjar vegetationen återkomma och timmerbrötarna har sjunkit ihop men man ser fortfarande spåren efter naturkatastrofen.

Eremittemplet Forsmark
På hemvägen  tog vi väg 76 från Gävle längs kusten och stannade till vid Forsmarks bruk i norra Uppland.
Forsmark är inte bara ett kärnkraftverk utan också en gammal bruksort som är väl värd ett stopp. Ta en promenad runt i bruksmiljön och glöm inte den fina engelska parken bakom huvudbyggnaden. Smala stigar in bland gamla träd och frodig vegetation med vatten som bryter av. Statyer, tempel, paviljoner..
Spegelpaviljonen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar