lördag 25 juni 2011

Island 2 trädgårdar

Om man någon gång gör en resa runt hela Island, kan jag rekommendera tre st trädgårdar som alla är värda ett besök. Karaktären är helt olika men alla är värda att sätta en stund på.
1 Petras stenträdgård i Stödvarfjördur på östra Island.
Denna gamla dam med samlarmani har en trädgård som är helt sanslös.. Det hela började med ett intresse för stenar. I denna del av Island är berggrunden gammal och här finns lager i berggrunden med mycket vackra stenar att hitta. Bergkristaller, jaspis.. Petra tog med sig vackra fynd hem och började visa sin trädgård. Idag är det en trädgårdsanläggning och ett hus som inte bara visar stensamlingen utan också samlingar av en myckenhet diverse.. Växter, uppstoppade fåglar, pennor, kuriosa. Trädgården är intressant även för den växtintresserade eftersom det är en skyddad oas med många olika varianter av trädgårdsväxter.2. Höfdi vid sjön Myvatns sydöstra strand.

En liten parkering och man tror att man går in i en skog med utsiktspunkter för att se ut över fågellivet och den magiska sjön Myvatn. Man kommer in i en vuxen skog av olika planterade träd som rönnar, oxlar, popplar, lärk mm och inne i denna skog finns ett antal små skyddade cirkelformade gläntor med planteringar i. Man inser att man är inte i en skog utan i en anlägd trädgård...
3.Lystigardur, Botaniska trädgården i Akureyri.
Hit var jag första gången för över 20 år sedan och minns den som en underbar frodig oas mitt i den stenöken som landskapet runt Akureyri är. 100 år gammal och med syfte att bla testa och visa vad som går att odla här. En artrikedom och frodighet som är imponerande. 7000 arter och varianter lär man ha av örter, buska, träd...Träden är de som nog har det kämpigast..

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar