söndag 5 februari 2012

Jag vs Råttan

När man bor i ett gammalt hus är en och annan mus något man får ta med i beräkningen..
Under de nästan fyra vintrar jag numera bott i huset har ett antal "Elisar" fastnat i husets musfälla. Att mössen döpts till Elis hänger ihop med husets förra ägare.. Vanliga husmöss är ganska lätta att fånga i fällan, men i vinter har jag stött på en svårare motståndare. Råttan
Redan i november började vi misstänka att det inte rör sig om någon liten mus. Husets dotter var hemma några dagar och hon brukar gilla mandel, så skålen med mandel fylldes glatt på, men så åkte hon till Abisko och mandlarna försvann fortfarande..
Bör kanske tilläggas att mandelskålen står i ett fönster mellan kök och hall en meter upp från golvet men här råkade barnbarnens pall stå parkerad. Fritt fram för en vigulant råtta .
Första steget i kampen:
Pallen bort stora råttfällan laddad..
Mandlarna klarade sig, men nu hittade råttan nya smaskiga saker..
Äppelskålen vid köksfönstret  var helt plötsligt tom..
Tre halva äpplen låg under diskbänken halvt uppätna.. Detta klarar ingen liten mus. Putta upp stora äpplen ur skålen, ned på golvet och sedan rulla in dem under diskbänken på andra sidan köket. Imponerande!!!
Andra steget i kampen:
Ny slagfälla införskaffas och giliotinfällor sätts upp ute på kallvinden.
Vad gör då Råttan?? Lyckas välta giliotinfällorna så att de utlöses, sedan kan man käka upp godiset!!
Den stora hemska slagfällan, den rör man inte.
Äter glatt upp allt lockbete runt fällan men inte godiset på fällan.
Hur smart får en råtta bli?
Varken mandlar, ost, äpplen eller korv lockar i fällan.
Tror nästan Råttan sett denna underbara reklamfilm:

Tredje steget i kampen:
Hitta hålet som Råttan tar sig in i köket via.
Avancerad spårning med hjälp av vetemjöl på golvet under alla köksskåp. Observera det halvätna äpplet som lämnats för senare måltid.

Aha där var hålet!
Fjärde steget i kampen
Skåpen skruvas bort och hålet vid värmeledningen pluggas igen med ordentlig träkloss som spikas fast så att den inte ska gå att putta loss.
Bör kanske tilläggas att innan vi hann täppa till detta hål hade råttan fått ett ännu skrovmål eftersom allt mjöl som strötts ut för att spåra var uppslickat, mums..

Men Råttan är hungrig och är man portad på ett ställe så får man fixa en ny ingång!
Nattetid hör vi hur Råttan arbetar i köksväggen. Ny ingång fixad!!

Nästa steg i kampe: Plåt!!
Just nu leder jag kampen.
Råttan har varit och försökt lite, det har vi hört i väggen men verkar just nu ha gett upp.. Mandlarna under diskbänken ligger kvar och även om jag svurit mycket över tjuven så kan jag inte låta bli att imponeras.
Hur smart är en råtta egentligen? Smartare än mig???


5 kommentarer:

 1. Fantastiskt, vilka djur! Nästan lite synd att de är så äckliga att ha inpå sig.
  När jag var barn hade vi ett tag en jätteråtta som tog sig in i garaget. Vi skulle precis som du säkra spår med mjöl, men det smarta kräket slickade i sig allt mjöl.
  Hoppas er råtta flyttar till skogs nu!

  SvaraRadera
 2. Spännande... Om råttan är kvar så beta fällan med Chokladrussin eller bröd indränkt med alkohol det gav bäst resultat för mej i min jakt för några år sen.

  SvaraRadera
 3. Om syster jagar råtta med samma framgång som hon fiskar gädda,så kan vi nog förutse att råttan går segrande ur den här kampen.mvh Leif

  SvaraRadera