torsdag 5 juli 2012

Camino portugese kort sammanfattning

Nu har vi varit hemma i drygt en vecka och alla intryck har lagt sig lite till ro. Här kommer min högst personliga superkorta sammanfattning av att vandra camino portugese från Porto till Santiago de Compostela. Denna camino startar egentligen i Lissabon men enligt dem vi träffade som gått hela vägen är delen mellan Lissabon och Porto dåligt fixad så råd 1 starta i Porto och ta där tunnelbanan ca en mil norrut så slipper man många trista km i industriområden. Det är ändå drygt 25 km till första härberget..
Råd 2 ta en dag i Porto, gå på portvinsprovning och njut av den gamla staden med alla härliga kaklade hus.
Vandringen var härlig med mycket smala gamla vägar och stigar på en omväxlande landsbygd. Fika och ät på cafeerna längs vägen och stöd det lokala näringslivet. Bo på härbergena, 5€/ natt betalade vi för en säng i sovsal. Rent och fräscht överallt.
Råd 3 . Lätt sovsäck och kanske ett siden lakan behövs.
Råd 4. Meny de peregrino.. Pilgrimsmeny/ dagens rätt stadig husmanskost till bra pris: soppa/ sallad, huvudrätt, kaffe och dricka typ ett glas lokalt vin. Här dricker man mest vitt vin..
Råd 5 packa lätt. Fundera många gånger vad du egentligen behöver. Min packning vägde drygt 7 kg och jag saknade inget samt använde allt utom första hjälpsakerna..man passerar bebodda trakter och nästan varje dag någon lite större ort där butiker och apotek finns.
Råd 6 saltbalans.. Ha med ett rör med saltbalans tabletter.. Även om det inte är varmt svettas man mer än man tror och det går en hel del vatten.
Råd 7 appropå vatten köpte vi aldrig vatten under vandringen. Vi fyllde flaskor på härbergena och i fontanas- vattenplatser där vattnet var gott och vi höll oss friska hela tiden. I större orter är vattnet ofta ganska klorerat och smakar inte alltid så gott men det är helt ok att dricka om man inte är allt för kräsen. Vatten på flaska var ingen stor produkt i norra Portugal. I Spanien såg man vattenflaskor i butik men inte som i Andalusien och på turistorterna.
Råd 8 man befinner sig utanför alla stora turiststråk så här är det portugisiska och spanska som gäller.. Ett lexikon kan vara bra att ha. Vi satsade på en spanskpratande medvandrare.
Råd 9 njut av vägen. Vägen var bra markerad ända fram till Santiago där var de sista km dåligt skyltade. Någon form av guide/ karta är bra att ha.
Råd 10 ta chansen om du får den. Jag njöt till fullo. Ca 230 km på 10-11 dagar är helt ok. Träna gärna att gå lite distans typ 20 km några gånger innan så blir inte träningsvärken så grym första dagarna. Varierande vandring, möten med härliga människor och Vädret blir vad det blir. Var beredd på att det kan vara ordentligt varmt men också kyliga morgnar. Vi startade gå ca kl 7 på morgonen, före det var det inte så ljust att man såg markeringarna.
Råd 11. Har man tid ta en extradag i Santiago och kanske också en dag för den krokiga vägen ut till Finisterre.
Bara att börja för nästa långvandring:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar