lördag 12 januari 2019

Alfrida i stormens spår..

2 januari drog stormen Alfrida in över Åland med full kraft. Själva hade vi dragit till Sverige för att fira nyår och hälsa på familjen. Vi kunde följa vad som hände hemma på ön via internet och förfasas över de rapporter som kom. Hemma på ön låg allt nere under några timmar. Vi fick första direktrapporterna via vår granne som noterat att delar av växthustaket försvunnit samt att hon hade problem att komma iväg till jobbet eftersom vår lind låg över deras infart. Även ett plommonträd, några tegelpannor och skorstensskyddet åkte med  vinden. Vår jättebjörk som vi oroade oss mest för klarade stormen med glans. Däremot ligger det vindfällda träd i travar på många ställen. Finns skogsområden där i princip all skog ligger. 
Under stormen uppmättes de högsta vindstyrkor som någonsin uppmätts i Finland på Bogskär, södra Åland. Över 32 m/s i medelvind och över 40m/s i byarna..
Nu 10 dagar senare är fortfarande många som inte återfått el, fast telefon eller internet. När man rör sig ute så är man snarast förundrad att så många faktiskt har el.. helt galet mycket träd som hänger i ledningarna på många ställen. Vi klarade oss med 30 timmar utan ström och vi var dessutom inte hemma så vi hade tur. Sonen var och eldade i våra sandspisar så huset var skapligt varmt när vi kom hem.
Märkligt att köra över Åland dagen efter strömmen och det är mörkt nästan överallt. Några större byar hade ström men annars svart. Helgpromenaden var också märklig det enda man hörde var motorsågar och dieselelverk vid husen. Över byn låg röken tung från alla risbrasor som man eldar när man börjat röja upp vindfällen på tomterna. Många hus, bilar och båtar har förstörts.
Fantastiskt att se hur människor ställt upp och hjälpt varandra med varm mat, boende, elverk. Hjälp att röja fram vägar och ledningar att tillresta ledningsreparatörer snabbare ska kunna laga så att flera får tillbaka elen fortare.


Skickat från min iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar