fredag 11 juli 2014

Isdalen, en vandring i nordligt gränsland.

Årets fjällvandring gick i gränslandet mellan Norge och Sverige. Vi började med en uppmjukande tur till Trollsjön i närheten av Riksgränsen. Sedan satte vi oss i bilen och körde Längs Norska kusten upp till Signaldalen i trakten av Tromsö. Där startade årets vandring på riktigt. Det har varit en osedvanligt kall vår i norr och under midsommarhelgen snöade det friskt. Detta gjorde att vi möttes av mycket snö. Vi började med att ta ca 600 höjdmeter upp till Norska Gappo inte långt från Treriksröset. Sedan fick vi en härlig tur i solsken och sommarvärme via Isdalen till Rosta i Norge. Under dagen passerade vi gränsen mot Sverige två gånger...
 
Den här gången gjorde Isdalen verkligen skäl för sitt namn. Massor av snöpulsande med brusande vatten under snön. Håller snöbryggan??
Tredje dagens vandring var från Rosta till Sveriges nordligaste fjällstation Pältsa. Denna dag glömmer vi helst fort. Motvind, regn och massor av smältvatten att vada igenom. Kändes som ett enda stort iskallt fotbad idag. Brrrr. Det som höll humöret uppe var tanken på bastun i Pältsa. Nästa dag gick vi ut i dimman och följde en härlig rullstensås norrut mot Gappo för att sluta cirkeln. Torrt med vara två mindre vad och fin utsikt trots låga moln. Vi avslutade årets tripp tillbaka till bilen i solsken och sedan en sommarkväll i midnattssolen i Tromsö. God middag på restaurang Skarven och  sedan efter en skön sömn flyg hem via Oslo. Detta blev en tur nästan utan blommor men vi såg lite fåglar i stället. Fjällabbar, lappsparvar. ljungpipare och småspovar... Nu drömmer vi om nästa tur med blöta fötter, god mat och glatt humör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar