lördag 7 augusti 2010

dagens paj...

Efter en härlig tur till Gotska Sandön har jag återvänt till min trädgård.
Nästan en veckas frånvaro märks. Växter har vissnat, börjat blomma, bären har mognat och husvakten har inte plockat squash....
Ägnat en hel dag åt att bara röja och i odlingarna och plocka bär: krusbär, svarta och röda vinbär. Dags att starta extrafrysen igen och fylla lagren inför vintern. Lyx att ha egna bär att ta till när vintermörkret lägger sig. Då kan man sitta inne vid brasan och njuta av högsommarens smaker och dofter.


 
Njuter gör vi redan nu...
Här kommer dagens paj:
2 dl vetemjöl
1 dl spetlmjöl
1dl linfrö
100 g smör
2 msk kallt vatten
Kör detta i matberedare till en grynig massa som sedan trycks samman i en 30cm pajform.
Fyll pajskalet med
5 dl blandade bär( krusbär, svarta och röda vinbär)
1 tsk krossad kardemunna
Blanda 2 dl kokosflingor
1 dl socker
3 ägg i matberedare till en jämn smet som sedan hälls över bären.
In i ugnen 200 grader ca 20 min tills pajen har en gyllenbrun yta.
Servera med vaniljglas eller vaniljkesella.
En annan variant på samma tema är att byta ut socker och kokos mot 100 g mandelmassa som man blandar med äggen till smeten över bären.
Man kan också byta mot rabarber eller andra bär ex blåbär men jag föredrar de lite syrligare sorterna till den här pajvarianten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar