onsdag 28 juli 2010

Snapsar och grön korv....

Efter nattens regn torkade odlingarna upp och det blev lite vinterdrömmar på burk och flaska.
Snaps 1: citronmeliss, citronverbena, citrontimjan och limeskal+ koskenkorva 38%
Snaps 2: Citronmeliss, pepparmynta, cirtontimjan, körvel och citronskal+ koskenkorva
Äppelcidervinäger med svarta vinbär och hallon
Olivolja med vitlök och basilika
Strösocker med lavendelblommor....
Har man inte prövat att samla sommarens dofter och smaker på flaska så tag chansen det är härligt att ta fram i grårusket i november och minnas sol och värme.
Dags skötebarn: Tomaterna av sorten Green Sausage, idag skördade vi äntligen den första gröna korven till barnbarnens stora förtjusning. Förra sommaren förstördes hela skörden av bladmögel men i år har tomatskötaren varit benhård: minsta lilla fläck som kan betyda bladmögel på bladen = bort med bladet. Taktiken verkar ha lyckats för plantorna ser friska ut och kartarna växer så det knakar. Äntligen börjar det mogna lite här och där. Den kalla våren försenade årets skörd en hel del. Lagom till jag blir ensam i huset när skolterminen börjar kommer det att bli tomatfrossa...
Sått babyleaf sallad, rädisor och spenat där vitlök och potatis tagits upp i köksträdgården.

tisdag 27 juli 2010

Vitlök och vallmo...

Skördat årets vitlök idag. Blasten hade nästan vissnat ned så nu fick den komma upp och hängas på tork. Vi har ätit en hel del av vitlöken redan tidigare så det blev inte så mycket att spara för kommande behov. I höst ska jag sätta mera så att vi kan frossa även nästa sommar. Vad vore sommarmaten utan färsk vitlök? Grillad, fräst, hackad,  pressad underbar...
När skörden ändå pågick samlades årets vallmoskörd in för att hängas på tork i orangeriet över ett stort rent papper. Egna vallmofrön att sätta på vinterns bröd. Det är också en form av lyx.
Skördade också årets första tomat en härligt gyllengul Idle som smälte i munnen. Min mor undrade per telefon vad det var för konstig grön korv hon fått i växthuset. Den gröna korven är en Green Sausage tomat som kom från en av de tomatplantor hon fick i våras i födelsedagspresent... Väntar på hennes reaktion när de delade Voyager börjar dyka upp...

fredag 23 juli 2010

Lavendel och squash

Skördar lavendel.. Doften väcker minnen av Eivors lavendelskorpor..
Kanske man skulle försöka få till en omgång?
I väntan på skorpor kommer dagens Majsa Alfabet om lavendel:
På väldoft kunde jag kanske bli rik
om jag hade en liten Lavendel-fabrik,
där påsar av blommor stoppades fulla
och jag  finge hjälp av Inga och Ulla.
Sen säljer vi påsar med ljuvliga dofter
att lägga i lådor bland linnen och kofter.

Dagens skörd av squash...
Vi gillar inlagd gurka i huset men odlar i år inte en enda  gurka så dagens expriment är inlagd squash. Blir det bra så saknas inte råvara till flera burkar. Receptet på burken ska kompletteras med 2 msk senapsfrön. Nu står hela anrättningen i kylen några veckor för att mogna till.

torsdag 22 juli 2010

Liljor och äppelkart...

Vita liljor och jättelökar i en härlig kombination. Det mesta slokar i rabatterna men de olika liljor som finns där blommar för fullt just nu. Eftersom nästan allt annat har gett upp i torkan njuter man dessto mera av de tappra som blommar just nu. Även dagens front upplöstes och försvann när den närmade sig Ålands hav. Bevattningsförbud utom mellan 23.00 och kl 6.00. så det blir en nattlig tur att fylla på de tunnor som jag tar vatten till de växter jag vill hålla liv i. Prognosen förutspår ev regn till helgen men som lite luttrad tror jag inte på detta förrän jag har det här.


















Även de självsådda solrosorna i köksträdgården håller föreställning. En härlig mix av olika storlekar och färger. I höst ska jag så solrosorna till nästa säsong tillsammans med dill,morötter mm som uppenbarligen blir bättre och tidigare om de sås redan på hösten. Årets medvetet sådda solrosor är långt efter i utvecklingen.

















Har ägnat en del av eftermiddagen åt att räfsa ihop all äppelkart som tack och lov ramlat med... Jag kommer att få äpplen så det räcker och blir över trots att Adrian och jag samlat ihop en hel skottkärra med ihopräfsade kartar som låg i gräset.
 När jag ändå är inne på kapitlet överflöd.. Squash!!! Någon som har behov av lite så kom gärna förbi. Vi äter råsquash, kokt squash, grillad squash, inlags squash... Ska prova mormors gurkrecept för att se om det går att på det sättet lagra överflödet till senare tillfällen..

måndag 19 juli 2010

JAS-månad och torka

Torrt, torrt, torrt...
Mitten på juli och senaste regn kom i början på juni sedan dess har det dessutom varit varmt. Denna kombination börjar nu synas. Gräsmattan blir allt brunare och mycket börjar vissna ned. Vattnar bara i köksträdgården samt någon nysatt perenn. Etablerade växter ska klara sig själva.
Juli innebär också att vi kommit in i JAS-månaderna. Dvs det går mycket bra att beskära äppelträd mm. Jag har gått lös med grensåg och sekatör. De stympade träd med kråkbon som jag övertog med huset börjar nu se lite mera ok ut. Ska ta ett pass även idag. Träden är stora och gamla så det tar en stund att gå igenom alla träd. Det underbara stora åkeröträdet mitt på gräsmattan får dock klara sig utan ans. Det har vuxit obeskuret så länge att det skaffat sig en egen karaktär. Döda kvistar som man ser lätt nu på sommaren tas förståss bort.
Humlen klättrar så vild och så tokig,
slår knut på sig själv och blir alldeles krokig.
Den håller sig fast i minsta grej
och om jag satt still tog den nog tag i mig.
Den slingrar och växer dagen lång
och vårt parasoll blev en hel humlestång.
Snart får den kottar, ljusgröna fina,
dom brukar jag hänga i öronen mina.

Ur favoriten Lena Andersson Majas alfabet

fredag 16 juli 2010

Galaföreställning

Den underbara Flammentanzrosen vid husväggen håller just nu galaföreställning. Förra sommaren beskar jag ned den kraftigt när husväggen skulle målas. Rosen har mått bra av denna behandling och blommar nu i överflöd. Njuter av den varje gång man går ut ur huset. Hade hoppats på regn idag men regnet kom inte längre än till Sund... Vi satt under äppelträdet och såg de mörka molnen österut den sena eftermiddagen men det var allt. Torkan börjar sätta sina spår i trädgården, gräsmattan vissnar och allt mer börjar sloka. Snålar på bevattning och satsar på grönsakerna. Perenner och blommor till lyst får klara sig bäst de kan. Offrar någon liten skvätt potatisvatten på årets planterade perenner men allt som varit i marken mer än denna säsong ska klara sig utan extra vatten.

lördag 10 juli 2010

Rött

Målat den nybyggda soffan i bersån och stolarna som vi fyndat på Emmaus för 5€ stycket. Allt har fått dagens modefärg rött som bas med sitsar i blyerstgrått. Funderar nästan på att ta en tur till Emmaus igen och inhandla ett bord som ska få rött underrede och grå skiva. Visst vore det läckert!
När den röda färgburken ändå var framme fick de gamla lila plåthinkarne sig en omgång. Jag ser framför mig hur de lyser upp framför den nymålade röda ytterdörren. Den lila färgen som hinkarna hade har sitt ursprung i en utställning med tisdagsgruppen  för flera evigheter sedan. ( Någon gång i början av 1990-talet...)Dags att fräscha upp dem lite.
 
I köksträdgården frodas inte bara sniglarna. Vallmon blommar runt vitlöksraden och olika kålsorter i kombination med tagets gör odlingsbäddarna till en fröjd för ögat. Blåklint, solrosor och ringblommor har också börjat blomma mellan grönsaksraderna.
Idag gick kampen mot sniglarna in i en ny fas när jag inhandlade en burk med järnfostat"piller" som jag strött ut i odlingarna enligt anvisning på burken. Hoppas att mina grönsaker får vara lite i fred nu:)

onsdag 7 juli 2010

Snigeljakt...

Ägnat en bra stund i kväll åt att sanera mitt trädgårdsland från sniglar. Inga mördarsniglar utan alldeles vanliga som förökat sig i massor och glatt käkar på allt som jag försöker odla. Vallmoraden vid vitlöken är det stora undantaget. Där hittades inga sniglar uppenbarligen är vallmo inte snigelgodis. Plockat bort så mycket som möjligt och strödde sedan ut ett tunnt lager med vedaska över täckmaterialet som jag har i odlingbäddarna. Gräsklipp har många fördelar i en odlingsbädd men det finns en uppenbar nackdel= snigelkuvös. Hoppas ett tunnt lager vedaska begränsar de sniglar som vi inte lyckades fånga in och mosa sönder.
Positivare nyheter är att mina rosor håller på att ta över föreställningen i trädgården. Tuscany, Henri Martin, Napoleons hatt och allt vad de nu heter. Den stora Flammentanzrosen vid husväggen som jag brutalt beskar förra året har svarat med en fantastisk knoppsättning och den kommer att bli magnifik  om några dagar mot den numera vackert gulmålade väggen.

söndag 4 juli 2010

dags att skörda

Årets frossa i egenodlade grönsaker har börjat. OK jag har ätit rädisor och lök sedan mitten av maj och första omgången av spenat är uppåten sedan länge men nu kommer potatis, rödbetor, lök i alla former, morötter alla kryddor och squash... Lagat lammrostbiff som fräst  tillsammans med en hackad fäskt vitlök och blasten från gulbetor och morötter. Till detta  färsk potatis och gulbeta, morötter... Godis. Njuteav varje mältid som börjar redan i köksträdgården när man väljer vad som ska bli dagens meny.
Dages tsatsikivariant var späd squash och hackad vitlök och gräddfil den slank ned utan problem till den grillade grisbiten.
Tomaterna från orangeriet har fått flytta ut i solen eftersom det är lite för skuggigt där just nu. Klätterväggen har blivit tomatvägg i väntan på att klätterväxterna ska ta den i besittning. Några dagar bakom fiberduk för att vänja plantorna vid solen, Plantorna blommar fint och karten är på gång så några veckor till sedan börjar tomatfrossan.

torsdag 1 juli 2010

Pioner och Irisar

Har återkommit till trädgårdsväxternas storblommiga värld efter en vecka bland pyttesmå vilda blommor.
Doftpionerna blommar längs husväggen. Har ingen aning om vilka sorter det är men de doftar gott och är härligt vulgära i all sin fluffighet. Väntar på att mina små nyplanterade ska bli lika maffiga. Pioner som stått länge bildar stora ruggar.
Irisarna blommar både gula och blå.