onsdag 31 mars 2010

Gran i ny tappning..

Grått och ruggigt ute lockade inte men när jag tittade ut genom mitt fönster föll blicken ännu en gång på den ruskigt fula granen utanför fönstret. Ska jag inte ta en tur ut med min sekatör i varje fall... Så blev det granen fick finna sig i att få en mera strukturerad form och eftersom alternativet är att ta sågen och kapa ned eländet så är jag ganska nöjd med resultatet. Ska titta lite på den ännu några dagar och kanske sedan putsa lite till. Inne igen fick änglatrumpeten en ny "kruka" i form av en häftigt blå plastkorg med nyborrade hål i botten för dräneringen. Stadiga handtag ska förhoppningsvis underlätta förflyttningar av den ganska otympliga växten.

måndag 29 mars 2010

Inflyttning i orangeriet


Fönsterhyllan i orangeriet på plats och de plantor som är omskolade fick flytta ut dit.+15 som bastemperatur borde passa sticklingar av pelargoner samt plantor av bla tomater och fuchsior som fått flytta ut. pluggboxarna med icke omskolade plantor får vara kvar inne i lite varmare omgivning ett tag till.

söndag 28 mars 2010

regn och dimma...

Regn och dimma= trist gråväder men det tar på snön som fortfarande ligger alldeles för djup i köksträdgården, så okej då:) Haft lite röjning inne och förberett kommande sådder genom att diska plugglådor och krukor. Diskar numera alla krukor och odlingslådor som får plats i diskmaskinen. Har upptäckt att även tunna krukor och pluggbrätten går utmärkt att köra i vanligt diskprogram. Sköljer av all jord ordentligt först och sedan in i maskinen och ut kommer de som nya! Kalkavlagringar , allt försvinner... Förra veckans sådder har börjat gro, basilikor, tagets några tomatsorter.  

tisdag 23 mars 2010

Snöblask igen!

Ytterligare en dag med snöslask ute. Har bestämt mig för att snöskottarsäsongen är slut och våren skall vinna över vintern så just nu pulsar jag i snön och håller tummarna att jag kommer ut från gården med bilen... För att förtränga vintern har jag ägnat mig åt lite vårsysslor inför odlingssäsongen.
Skolat om tomatsådden och chilin från pluggboxen till avklippta mjölkpaket. Måste nog dricka mera mjölk eller gå en vända till köket på jobbet och förse mig med en omgång tomma mjölkpaket. Hade en energisk medhjälpare i form av barnbarnet  som glatt fyllde mina krukor med jord. I brist på sandlåda som är ute under snön var farmors jordlåda höjden av lycka.Tomaterna hade grott nästan till 100 % så det blev lite överskottsplantor till vänner och bekanta. Slänga roliga tomatsorter kan man ju inte göra.
Använder IKEAs genomskinliga plastlådor till plantlådor. De är billiga, stadiga och har lock så att man kan förvandla dem till miniväxthus med lite mera höjd än de vanliga minihusen.Perfekta för småplantor och sticklingar. I väntan på att mitt "orangeri" ska bli inflyttningsklart får allt trängas i arbetsrum och köksfönster.
Omskolningen gav plats för nya sådder i pluggboxarna:
  • Tomater: Cherooke chocolate, Brown Berry och Voyage

  • Basilka: Citronbasilika, Limebasilika, Genovese, Mammut, Dark Opal

  • Tagetes: Favourite, Lemon star, Signet Lemon, Glow, Golden Gem

  • Trumpetblomma Royal chocolate

  • Lejongap lack Prince

lördag 20 mars 2010

Snödroppar!!!

+9 grader och solsken. Våren gör ett jätteryck men tittar jag ut över min köksträdgård är det ännu ett tag tills det är dags att sätta igång. Odlingsbäddarna har dock börjat visa sig ovanför snöytan så man får väl se det positiva i det lilla.
På väg tillbaka till snöfrimark hittade jag några yrvakan snödroppar under stora äppelträdet. Jippiii!!
Såg också vårens först tofsvipa som hittat en snöfri åkerbit våren är på gång i dag:)

fredag 19 mars 2010

regn och snöslask..

Regn, snöslask och flera plusgrader, trots detta ligger snön djup. Ägnat kvällen åt att drömma tillbaka och titta på bilder från förra året. Det är när man ser dessa bilder man verkligen förstår vilken förändring som faktiskt skett. Plockade ihop lite collage från köksträdgården. Den började i mars förra året med att sonen var på plats med sin motorsåg och avverkade en del träd som stod i vägen.
När det sedan var dags att börja gräva insåg jag snabbt att det här går inte. Stenar i mängd kombinerat med nyponrötter från det avverkade nyponsnåret var ingen kul kombination. Istället blev det ett lastbilslass bark och markduk för att hindra nyponen att ta överhanden igen. Ovanpå barken byggdes 45 cm höga odlingsbäddar 120*270 cm stora. I hörnen fick stolparna sticka upp 10 cm för att fungera som fästen för fiberduk mm. Odlingsbäddarna fylldes med kompost, fårgödsel och matjord. I slutet av maj var de första fröna i jorden och köksträdgården på gång.

 
En bra odlingssäsong med lagom mycket regn och solsken gjorde att allt frodades. Tomatplantorna fick lite extra vatten, allt annat fick klara sig med det som kom från ovan. Under högsommaren var min köksträdgård en frodig oas i sann potageranda med blommor och grönsaker i en härlig blandning. När hösten gjorde sitt intåg med frostiga nätter åldrades sommarens odlingar med behag. Sista grönkålen skördades till jul i snön och en hel del av sommarens skörd finns fortfarande att avnjuta. Mina upphöjda odlingsbäddar var helt ljuvliga, lätta att arbeta i och allt växte så det knakade.Är det någon som funderar på att anlägga denna typ av odlingsbäddar så kan de varmt rekommenderas. Så här i efterhand är jag mycket glad att det var så mycket rötter och stenar där mitt köksland skulle vara att jag fick byta plan för förverkligandet.

måndag 15 mars 2010

kronärtskockorna omskolade...

Fikonen trivs i vårsolen och växer fint.
Planterat om mina kronärtskockor som nått taket i pluggboxen. Var lite osäker på mina gamla frön så jag sådde lite mer än jag brukar och allt grodde... Någon som är i behov av några kockor så har jag en överskottskruka...

söndag 14 mars 2010

dagen efter årets första trädgårdsmässa

Trädgårdsmässa i Kista i går. I dag dags att ta itu med sticklingar som behöver större krukor och att så de nyinskaffade tomatfröna. Det blev några sorter till både av fuchsior ( har svårt att gå förbi Wibrantsmontern) och lite spännande frön från Jennys och Impecta. De tidigare sådda tomaterna har grott medan jag varit och roat mig i Stockholm

torsdag 11 mars 2010

Det har grott..

Buskmagnoliorna från Göteborgs botaniska visade tecken på groddar redan i sandpåsen som de levererades i. Efter två veckor i krukan har alla fem fröna grott och sträcker sig glatt mot ljuset. Drömmer om min blommande magnolialund... Det tar nog några år om man börjar från frö men vad vore livet utan drömmar.
I pluggboxarna odlas lite växter med kortare leveranstid: Vårens första sallad, citrongräs, kronärtskockor( litar inte på att förra årets övervintrat och om de mot förmodan gjort det kan jag njuta av flera kockor i landen), varierande paprikor och chiliplantor... Snart dags att skola om kronärtskockorna i större krukor de växer rasande fort men jag vet av erfarenhet att det är långt till skörd.

måndag 8 mars 2010

takdropp

Takdropp när jag kom hem idag. Den kalla morgonen hade glatt förbytts till en solig eftermiddag med +4 på termometern. De gamla frukodlargenerna kom fram och jag kunde inte låta bli att ta vårens första fight med äppelträden. Efter ett år i med trädgården börjar jag ha en aning om vad som ska bort och vad som ska få vara kvar. Jag vill behålla trädens karaktär men de ska hållas friska och de behöver inte ge 100 kg äpplen / träd. Förra årets första gallring lyckades bra och jag slapp få tusen vattskott så jag fortsätter på samma sätt i år. Trots förra vårens avverkningar finns fortfarande 10 gamla äppelträd planterade 1936 kvar i trädgården.
Snö till knäna. Trots dagens takdropp är det bara att inse att det är en bit kvar till fika i bersån.

söndag 7 mars 2010

tomatsådd

Tomaterna i jorden: Gardeners Delight, Green Grape, Sungold, Ildi, Green Sausage, Black russian, Tigrella, Hundreds&thousands.... Det vattnar sig i munnen bara jag tänker på solvarma underbara tomater någon gång om så där 4 månader. Lite jobbigt att leveranstiden är så lång.

fredag 5 mars 2010

nya sticklingar

Råkade smita in i trädgårdsaffären på vägen hem från staden. aj,aj,aj där fanns gott om nya sticklingar. Sörjer mina frysta fuchsior så det blev en ny samling för att pigga upp sig med i snön:
Magellania Variagata, Condor, Deep Purple, Blue Satine, Peparmint Candy, Maxima visst blir man glad bara av alla dessa fantastiska namn..

onsdag 3 mars 2010

snöstorm igen

Snö, snö, snö och vind som flyttar på den hela tiden. Så fort jag lyckats rensa gården så har en driva bildats där jag började. Största drivan ligger i trappen ned till källaren och pannrummet och den måste bort när pellets ska fyllas på. Skottar i motvind men har inget annat val. Får trösta mig med att kronärtskockorna grott och att mina verbenor snart har skott som är stora nog att ta sticklingar ifrån.

måndag 1 mars 2010

Vårmånad?

Mars vårmånad? Är det våren som är på väg eller vintern som kommer tillbaka... Blöt snö som vräker ned, förra våren blommade snödropparna för fullt 1 mars det känns inte aktuellt i år...